ЕС се споразумя за първата в света въглеродна гранична такса

Европейският съюз постигна политическо споразумение за налагане на такса за емисиите на въглероден диоксид, наложена върху вноса на замърсяващи стоки като стомана и цимент. Това е първата в света такава схема, целяща да подкрепи европейските индустрии, докато се декарбонизират, предаде „Ройтерс“.
    Този безпрецедентен по своите мащаби механизъм, наричан „въглероден данък на границите“, въпреки че не става дума за класически данък, ще се прилага за вноса на 27-те страни членки в съответствие с критериите на европейския въглероден пазар, според които предприемачите от ЕС са трябва да купуват „права за замърсяване“.

Преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент постигнаха споразумение в Брюксел за закона за налагане на такса за въглеродни емисии върху вноса на желязо и стомана, цимент, торове, алуминий и електричество.

Компаниите, които внасят тези стоки в ЕС, ще трябва да купуват сертификати, които да покриват включените въглеродни емисии. Замисълът на схемата е да се прилагат едни и същи цени за въглероден диоксид за задгранични фирми и местни индустрии в ЕС – последните от които вече са задължени да купуват разрешителни от пазара на въглеродни емисии в ЕС, когато замърсяват.

Мохамед Шахим, водещият преговарящ на Европейския парламент по закона, каза, че граничната такса ще бъде от решаващо значение за усилията на ЕС за борба с климатичните промени.

Целта на таксата е да предотврати подбиването на европейската индустрия от по-евтини стоки, произведени в страни с по-слаби екологични правила.
    Тя ще се прилага и за вносен водород, който не беше в първоначалното предложение на ЕС, но за което европейските законодатели настояваха в преговорите.
   
    От октомври 2023 г. ще започне тестови период , по време на който компаниите вносителки трябва просто да се отчитат за задълженията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

one × four =